Change of plans!
Blijf op de hoogte en volg Marius en Wendela
07 Augustus 2012 | Maleisië, Brunei
Even een kort berichtje vanuit, jawel, Brunei! De afgelopen week hebben we flink aan crisismanagement moeten doen... waar eerst al bleek dat ons China-plan niet door kon gaan in verband met hevige overstromingen in zowel Beijing als in het Zuid-Oosten van China, trok er een paar dagen later een tyfoon over Hong Kong. Aangezien we onze tickets al geboekt hadden, zowel naar Hong Kong als vanuit Zuid-Oost China door naar Cambodja (we zouden dan in vier weken van Hong Kong naar Kun Ming reizen en vanuit daar vliegen), werden onze plannen ineens overhoopt gegooid. Na dagenlang het weerbericht nauwgezet in de gaten gehouden te hebben, leek het er in eerste instantie op dat we Hong Kong nog wel zouden halen. Maar waar dan naartoe? De landen met een visumm wat je niet ter plekke aan kon vragen, vielen al af (we zouden immers al over een paar dagen vliegen), en de landen die Wendela tijdens haar eerdere reizen al bezocht had eigenlijk ook. Maar wat dan? De Filipijnen? Een dag vantevoren waren we er nog steeds niet uit en besloten we online in te checken voor onze vlucht naar Hong Kong en nog eens even goed de kosten van de verschillende opties te overwegen... totdat bij de poging tot online inchecken bleek dat Air India alle vluchten naar Hong Kong gecanceld had voor de hele maand. Zomaar. Zonder aankondiging, niet omdat het weer niet goed was. Gewoon. Zomaar. Na anderhalf uur met verschillende telefonisten via acht verschillende telefoonnummers aan de telefoon gehangen te hebben (lang leve het geduld van Marius, Wendela had na meerdere keren proberen zin die dames/heren door de telefoonlijn heen te trekken), waarbij de telefonisten allemaal deden alsof ze ons niet begrepen, antwoorden gaven die niet op de vraag aansloten en na een half uur gerust het hele riedeltje herhaalden alsof ze je nog niet eerder gesproken hadden...of, nog leuker, je doorverbonden met een lijn die dood was, je een nummer gaven dat niet bestond...of gewoon simpelweg ophingen (!), waren we toch wel erg blij dat we via tix.nl geboekt hadden...en kwamen we er dus ook achter dat we hen beter meteen hadden kunnen bellen, in plaats van het zelf wel 'even' met Air India te willen regelen. Air India was wel de enige die ons op een vlucht van een andere maatschappij konden zetten (aangezien de prijs van de vliegtickets naar Hong Kong de dag voor vertrek uiteraard schrikbarend hoog waren), dus na telefoontje nr. 125 met een onwillende Indier, hebben we toch maar besloten de refund aan te nemen (hoewel het afhankelijk is van Air India hoe lang het duurt voor we het bedrag teruggestort krijgen...we verwachten tijdens ons pensioen dus een leuk extraatje te ontvangen ;)) en voor een andere optie te kiezen.
Mmm waar zouden we morgen eens heen vliegen nu Hong Kong ook niet meer beschikbaar was? Eerlijk is eerlijk, een klein beetje pissig waren we wel, aangezien vliegtickets de dag voor vertrek boeken over het algemeen niet bepaald voordelig is. Ook hadden we ons erg op zowel China als Hong Kong verheugd, maar dan hebben we alvast een mooi plan voor de komende jaren ;).
Maar goed, we hebben een schitterend alternatief gevonden waarvan, zoals jullie begrijpen, Brunei dus onderdeel uitmaakt! Vanuit Kathmandu zijn we via Delhi naar Singapore gevlogen. Misschien ligt het aan ons, misschien waren all die Indiase curry's iets teveel, maar de vluchten, die helaas ook weer via Air India plaats moesten vinden, waren niet bepaald aangenaam. We hoopten gedurende de vlucht, die van middernacht tot een uurtje of vijf 's ochtends duurde, toch nog een beetje kunnen te slapen, maar dan ken je Air India nog niet! De stewardessen waren, behalve ontzettend onvriendelijk, namelijk ook niet erg handig. Zo werden er om één uur 's nachts zakken chips uitgedeeld...en dat aan een vliegtuig vol mensen die vanuit hun cultuur toch al gewend zijn om zoveel mogelijk te smakken, met open mond te eten en te boeren e.d.! Na de chips volgden geurende currymaaltijden, waarna onze medepassagiers al luid snurkend in slaap vielen, net zoals zij dat in de nachttreinen ook altijd deden. Marius z'n buurman leek Marius z'n stoel te prefereren over zijn eigen stoel en zat dan ook continu bij hem op schoot, terwijl wij maar probeerden er het beste van te maken. Hopelijk hebben we bij deze Air India's naam genoeg te schande gemaakt....een van de grootste Aziatische vliegmaatschappijen... gij zijt gewaarschuwd in ieder geval ;)!
Maar goed, na een onaangename vlucht volgde een aangename aankomst in Singapore! Klein, rijk, modern en ontzettend luxueus was het heel bijzonder om een land te zien dat zo'n contrast vormt met alles wat wij de afgelopen vier maanden meegemaakt hebben. Zo komt er altijd water uit de kraan, is er altijd elektriciteit...en nog veel meer! Alle ov heeft airco, mensen zijn goed gekleed en alles is verkrijgbaar. Voor ons was het dan ook heerlijk om weer eens wat nieuwe kleding te kopen (ook al was H&M het enige wat we ons konden veroorloven ;)), mensen te kijken en deze moderne stad te ontdekken. Voor deze luxe betalen de Singaporezen (?) echter wel een grote prijs: de overheid bepaalt en controleert alles. Papiertje op de grond? Paar honderd euro boete! Drinken of eten in het openbaar? Paar honderd euro boete! Roken in het openbaar? Paar duizend euro boete! Drugs meesmokkelen levert zelfs de doodstraf op... Ook schijnt men een haast communistische levensstijl te hanteren: zo wordt er van kinds af aan voor een soort van pensioen gespaard, waarmee de overheid iedereen van een huis kan voorzien als diegene de leeftijd van 25 jaar bereikt heeft... Ook is de stad weliswaar erg mooi en bijzonder, maar misten we, na ons buikje rond gegeten te hebben en een aantal leuke nieuwe aanwinsten gekocht te hebben, stiekem toch ook wel een beetje karakter in de stad....
Na een dagje Singapore werd de reis vervolgd naar Kuala Lumpur, waar we ook nog een dagje doorgebracht hebben en na Brunei weer een dag zullen zijn (daarover dan dus meer!).
Momenteel zijn we in het bijzondere Brunei, gedurende de Ramadan. Hoewel dit onbekende land zich leent voor een uitgebreidere blog (die ook nog volgt ;)) is het wel leuk om het land even te introduceren> Zo groot als Brabant en een van de meest welvarende plekken ter wereld. De sultan van het land is een van de rijkste mensen ter wereld en heeft beschikking over enorme olievoorraden die voor de kust van dit op Borneo liggende staatje ontdekt zijn. De staatskas wordt hierdoor zo goed gespekt dat niet alleen de sultan in ongekende weelde leeft... de bevolking van Brunei hoeft geen belasting te betalen, onderwijs en gezondheidszorg is gratis, men kent korte werkweken en zo zijn er nog talloze voordelen. Dat niet iedereen goed met dit geld om kan gaan en dat er wel degelijk tegenprestaties verwacht worden voor al deze voordelen, daar zullen we in onze volgende blog aandacht aan besteden (zeker lezen dus ;))!
Zondag zullen we vanuit Brunei via Kuala Lumpur naar Indonesië vertrekken, waar we zo'n twintig dagen Indonesische cultuur op zullen snuiven en hopelijk eindelijk een echt kleurtje op zullen doen ;)!
Na Indonesië volgt ons vrijwilligersproject in Cambodja, op een lokaal basisschooltje!
Kortom, we can't wait!!! We wilden jullie even op de hoogte stellen van deze change of plans... Een blog over onze avonturen in Nepal de afgelopen weken volgt!
Liefs,
M&W
07 Augustus 2012 - 20:16
Eva:
Tsja that's the beauty of travel & adventure!
:) -
07 Augustus 2012 - 21:28
Babs:
Jullie change of plans klinkt anders ook niet slecht....:-) -
07 Augustus 2012 - 23:17
Els:
ben blij dit te horen van jullie! Beetje bijkomen en verder genieten!
kus, els. -
08 Augustus 2012 - 10:14
Etie:
Hallo Marius en Wendela,
Blij weer iets van jullie te vernemen. Ja, zo kunnen je plannen zomaar drastisch worden gewijzigd. Erg hoor voor al die mensen in China, maar ook in de Filipijnen. Zij kunnen geen kant op in deze ernstige situaties. Maar wat een gedoe met die tickets! Blij dat wij hier een andere mentaliteit hebben. 'Afspraak is afspraak'. Toch denk ik, dat je er vanzelf aan gaat wennen als je een hele tijd in dit soort landen vertoeft.
En wat een oase,om dan ineens in Singapore te belanden, maar wel in het extreme. Madeleine is een paar maanden geleden bij haar vriendin in Singapore geweest. Ze vond het ook heerlijk om daar voor een tijdje te zijn.
Ik zit nu al uit te kijken naar jullie volgende belevenissen.
Fijn te weten, dat jullie nog gezond zijn. Succes en een goede reis.
Etie -
08 Augustus 2012 - 12:19
Mark:
Stiekem is die manier van reizen ook wel spannend, daags van te voren gaan bepalen waar je naar toe gaat :) Off the beaten track. ik ben benieuwd naar die Brunei update! -
08 Augustus 2012 - 14:12
Henk En Els:
Hoi Wendela en Marius,
Zo je plannen wijzigen omdat de omstandigheden niet ok zijn is een geweldig luxe probleem, maar wel een verstandige oplossing. Misschien dat jullie An en MO in Indonesie nog kunnen ontmoeten!
Zij zijn in elk gevaal zeer enthousiast over het land. Maak er wat van en tot weer..
groeten uit Swolgen -
13 Augustus 2012 - 20:15
Imke:
Hey Wendela & Marius!
Erg balen dat het zo moest lopen! Zeker zo op het laatste moment!
Maar zo te horen hebben jullie een meer dan geschikt alternatief gevonden!
Ik ben erg nieuwsgierig naar jullie blog over Brunei!
Geniet van Brunei!!
PS: Wen, als je tussendoor een keer zin en tijd hebt om een nieuwe skype date poging te doen, laat het dan maar weten! Ik ben t/m woensdag en daarna weer vanaf maandag beschikbaar! -
17 Augustus 2012 - 10:52
Arjenne:
Lieverds,
In de auto terug uit Italië, zat ik te hopen op een berichtje van jullie.
Ik had geluk.
Nu genieten van alles wat op jullie pad komt en China komt later.
Geniet!
Hier alles oké!
Kus -
21 Augustus 2012 - 21:39
Johan Keus:
Hoi Marius en Wendela,
Jullie uitgebreidere bericht vanuit Brunei heb ik per ongeluk gewist. Zouden jullie die nog eens willen mailen?
Zijn jullie daar nu nog?
Goede reis en mooie avonturen toewenst.
Johan